Windows – tulostinajurin asennus

vaikeustaso: 3/5
Ohje vastaa Windows 10, Server 2016 ja 2019 ympäristöjä

Paras tapa asentaa Windows-ympäristössä tulostimen ajuri on lisätä se manuaalisesti Print Management (tulostuksen hallinta) -sovelluksen kautta. Tällöin työasemalle tai palvelimelle ei asennu ylimääräisiä, valmistajan mielestä hyödyllisiä komponentteja. Joillain valmistajilla ajuripakettien löytäminen on joskus haasteellista, mutta ei mahdotonta.

Microsoft toi Windows 10 käyttöjärjestelmään mukaan oikean tulostinten hallinnan. Print Management asentuu nyt oletuksena, mikä on parantanut ja helpottanut työasemien ylläpitoa. Palvelimista tuttu tapa hallinnoida tulostimia. Kun ajurin asentaa itse, saa sen ajurin, minkä haluaa, eikä sen minkä Windows arpoo. Joskus Windowssin automaattisesti lisäämä ajuri on ihan toimiva, hyvin usein siitä kuitenkin puuttuu toiminnallisuuksia joita tulostimessasi mahdollisesti on. Tulostaminen toimii myös varmemmin jokaisesta ohjelmasta kun ajuri on varmasti oikea.

Print Management löytyy helpoiten kun napauttaa Windows-painiketta ja kirjoittaa Print management. Suomenkielisessä kirjoitetaan tulostuksen hallinta.

Print Management -sovelluksesta avataan palvelimen polku kokonaan auki ja valitaan kohta Drivers

Oikealle puolelle tulee lista kaikista asennetuista ajureista. Täältä voi myös poistaa ajureita, mikäli niiden toiminnassa on ollut ongelmia. HUOM! Jos ajuri on käytössä, sitä voida poistaa, Windows huomauttaa tästä.

Klikkaa tyhjällä alueella hiiren oikeaa ja (vaihtoehtoisesti klikkaa vasemmalla olevan Drivers-sanan päällä hiiren oikeaa) ja valitse Add Driver…


Tämä käynnistää ohjatun ajurin asentamisen. Ensimmäinen ikkuna on tervetuloaviesti, siihen voi klikata heti painamalla Next (Seuraava).


Seuraavaksi valitaan prosessoriarkkitehtuuri. Oletuksena käytössä olevan tietokoneen omaava prosessori on valittu, jos ei ole tarvetta asentaa muiden prosessoriarkkitehtuurien ajuria, klikataan kohti seuraavaa ikkunaa.


Nyt valitaan asennettava ajuri. Ohjattu asennustoiminto näyttää listaan jo asennetuista ajureista. Koska haluamme asentaa uuden ajurin, oikeasta reunasta Have Disk


Valitaan kansio, mihin ajuri on ladattu ja mahdollisesti purettu pakatusta kansiosta valitsemalla Browse. Jos ajuri on 3,5″ disketillä asemassa A,


Etsi ajurin sisältämä kansio, missä on ajurin .inf-tiedosto ja valitse Open. Sen jälkeen painetaan OK.


Windows tutkii ajurin tiedot ja näyttää sen jälkeen ajurin nimen tai nimilistan. Valitse oman tulostimesi malli, tai mikäli kyseessä on yleisajuri, itselle sopiva nimi ja paina Next.


Viimeistele ajurin asennus painamalla Finish ja odota hetki. Ikkuna sulkeutuu automaattisesti ja uusi ajuri on nyt valmiina odottamassa tulostimen lisäämistä.


Onneksi olkoon! Uuri ajuri on nyt asennettu onnistuneesti ja on valmiina käyttöön.