Ajatusviiva – miten se tehdään?

Tarpeellisen ajatusviivan kirjoittaminen eri ohjelmissa, käyttöjärjestelmissä ja laitteissa tuottaa harmaita hiuksia ja hermoromahduksia. Koetin kerätä tähän yhteen, miten missäkin merkin voi kirjoittaa. Toivottavasti kaikki tavat tuottaa ajatusviiva löytyvät tästä ohjeesta. Mikäli et pysty tuottamaan ajatusviivaa jossain ohjelmassa tai laitteessa, laita viestiä!

macOS
alt + miinusmerkki
testattu: Microsoft Word, Chrome, Safari ja Firefox

Linux
Ctrl+Shift+u painetaan ja vapautetaan, jonka jälkeen kirjoitetaan 2013 ja painetaan Enter
testattu: LibreOffice, Chromium, Firefox

Windows
Alt+0150 (Huom.! Vain näppäimistön erillinen numeronäppäimistö toimii tähän tarkoitukseen. Mikäli kannettavassa tietokoneessa ei ole erillistä numeronäppäimistöä, pitää painaa myös fn-painike pohjaan ja käyttää kirjainten seassa olevia numeroita tai ulkoista näppäimistöä.)
testattu: Chrome, WordPad
Word ja WordPad: Ctrl+miinusmerkki tai kirjoita 2013 ja paina Alt+x

iOS
Pitkä painallus tavuviivasta tuo valikon, mistä voi valita ajatusviivan

Android
Pitkä painallus tavuviivasta tuo valikon, mistä voit valita ajatusviivan. Huom.! Tämä ei toimi kaikissa Android-laitteissa.

Jos ajatusviivaa ei löydy Android-laitteesta

Mikäli Android-laitteesta ei löydy ajatusviivaa miinusmerkin takaa, sille voidaan luoda oikotie, jotta merkin luominen olisi helppoa. Se vaatii pienen vaivannäön, mutta säästää jatkossa aikaa.

Tämä polku toimii testatussa Samsung -puhelimessa. Eri malleissa polku vähän vaihtelee, mutta löytynee pienen etsinnän jälkeen:

Etsi ensin puhelimella internetsivu, jossa kyseinen merkki on. Hyvä hakusana on ”em dash”. Valitse merkki ja kopioi se.

Avaa Puhelimen asetukset > Yleinen hallinta > Kieli ja syöttö > Näyttönäppäimistö > Samsung-näppäimistö > Ennakoiva teksti > Tekstien pikav.

Valitse Lisää ja liitä kopioitu ajatusviiva Pikakuvake-kenttään. Kirjoita haluamasi lyhytkoodi (esim. 2013 mikä on käytössä muuallakin samalle merkille) Laajennettu ilmaus -kenttään ja paina lisää.

Kun kirjoitat missä tahansa sovelluksessa tämän jälkeen numerot 2013, näppäimistön yläpuolelle tulee pikavalintana ajatusviiva.