Excel ja csv-tiedosto

Useat eri järjestelmät tuottavat tietoa CSV-muotoisena (comma separeted value). Noiden tiedostojen tieto tulisi kuitenkin saattaa helposti luettavaan ja käsiteltävään muotoon.

Pikaohje miten se tehdään Microsoft Excel -ohjelmassa.

  1. Avaa tiedosto normaalisti
  2. Valitse koko sarake A klikkaamalla A kirjainta
  3. Tämän jälkeen valitse kohta Data (Tiedot) ja sieltä kohta Text to columns (Teksti sarakkeisiin)
  4. Kun Text to Columns -nappia on painettu, aukeaa ohjattu toiminto. Ensimmäisessä ikkunassa valitaan tiedoston erottelutapa, joka on lähes aina Delimited (Erotettu). Valitaan kyseinen valinta ja painetaan Next (Seuraava)
  5. Valitaan luetteloerottimeksi Comma (Pilkku) ja katsotaan mitä tapahtuu. Mikäli teksti menee esimerkin mukaisesti sarakkaisiin, luettelomerkki oli tuolloin pilkku. Tämän jälkeen voidaan painaa Next (Seuraava)
  6. Koska esimerkkitiedostossa on postinumeroita, kyseisen sarakkaan muotoilu tulee vaihtaa tekstiksi. Mikäli sen jättää asentoon General, tulkitsee Excel sarakkeen arvot numeroiksi, jolloin edessä olevat nollat katoavat. Valintojen jälkeen painetaan Finish (Valmis).
  7. Taulukko on nyt luettavissa ja muokattavissa helposti. Älä unohta tallentaa taulukkoa Save as (Tallenna nimellä) toiminnolla xlsx -muotoon!