Meille kaikille käy joskus niin, että salasana unohtuu. Etenkin se käy silloin, kun pitäisi vanhalta tietokoneelta ottaa tiedostoja talteen. Juuri siltä tietokoneelta, jonka kaksi vuotta sitten nosti kaappiin odottamaan, että olisi aikaa siirtää ne tiedostot. Ja nyt kun olisi aikaa, salasana ei tule mieleen.
Tällaisten tapauksien varalle on olemassa monta eri lähestymiskulmaa. Niin kauan, kuin levyä ei ole kryptattu (salattu) on tiedostojen palauttaminen helppoa.
Erilaisia tapoja ainakin kolme.
- kovalevyn irroittaminen koneesta ja siirtäminen toiseen tietokoneeseen / kovalevykoteloon
- salasanan resetointi joko asennusmedian avulla tai erillisellä työkalulla
- koneen käynnistäminen toisella käyttöjärjestelmällä joko cd-levyltä tai muistitikulta
Tässä käymme läpi vaihtoehtoa kolme, se on ehkä se helpoin ja helpoiten toistettavissa.
Homma lähtee käyntiin sillä, että ladataan Linux versio, joka toimii ”live” periaatteella. Eli käyttöjärjestelmää ei tarvitse asentaa ja sotkea vanhoja tietoja tietokoneesta. Esimerkiksi Linux Mint on tähän oiva työkalu. Sivuilta ladataan ISO-tiedosto, eli levykuva. Kun levykuva on kokonaan latautunut, se poltetaan dvd-levylle. Käyttöjärjestelmästä riippuen levykuvan polttaminen levylle tapahtuu hieman eri tavalla. Tässä muutaman erilaisen käyttöjärjestelmän ohjeet.
Nyt kone jonka salasanaa ei muisteta, käynnistetään tuolla dvd:llä. Jos kone ei lähde käynnistämään juuri äsken tehtyä Linuxia vaan itsepintaisesti käynnistää sen edellisen asennuksen, täytyy koneen käynnistysasetuksista muuttaa asetukset siten, että dvd-asema on ensimmäinen käynnistyskohde. Sen tekemiseen ohjeet löytyvät koneen ohjekirjasta tai valmistajan sivuilta.
Mikäli kaikki meni oikein, kone käynnistää itsensä käyttäen dvd-asemassa olevaa levyä ja ruudulle pitäisi tulla hetken kuluessa Linux Mintin logo ja ilmoitus automaattisesta käynnistymisestä.
Olemme jälleen askeleen lähempänä tiedostoja! Nyt odotellaan kotvanen, koneen iästä riippuen 3 – 10 minuuttia. Noin suurinpiirtein.
Kun Linux Mint on ladannut itsensä valmiiksi, tulee esille hyvin Windows-mainen työpöytä, jonka alareunassa on kansion kuvake josta pääsee selaamaan eri kovalevyjä ja niillä olevia tiedostoja. Omien tiedostojen paikantamiseen voi mennä hetki, jos ei ole varma, missä ne on, mutta kyllä ne sieltä löytyy.
Tiedostojen löydyttyä, ne voidaan kopioida esimerkiksi muistitikulle tai jos koneen saa verkkoon, niin johonkin verkkopalveluun. Itse suosin nopeuden vuoksi muistitikkua.
Nyt tiedostot ovat saatavilla. Vanhaa konetta ei kuitenkaan kannata viedä tuollaisenaan kierrätykseen, joku toinenkin voi ottaa samalla tavalla tiedostot kovalevyltä talteen. Jos haluaa antaa koneen eteenpäin, tulee kovalevy tyhjentää asianmukaisesti ja asentaa käyttöjärjestelmä kokonaan uudestaan.