EU-direktiivi latausportista

Jotkut ovat odottaneet tätä kuin kuuta nousevaa. Direktiiviä siitä, että voi olla vain yhdenlaisia latausportteja mobiililaitteissa. Nyt se on sitten nuijittu läpi ja tulee voimaan 2024. EU-parlamentin tiedotteen voi lukea täältä: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220930IPR41928/long-awaited-common-charger-for-mobile-devices-will-be-a-reality-in-2024

Mitä tämä sitten tosiallisesti tarkoittaa? Ainakin sitä, että nyt ollaan jumissa tovi USB-C -standardin mukaisessa latausportissa. Toisaalta hyvä, toisaalta huono. Kehitys ei kehity lukitsemalla ”nykyinen” standardi, joka on julkaistu vuonna 2014 ja on sen jälkeen päivitetty useampaan kertaan. Liittimen pää on edelleen sama, mutta kaapeleissa on tapahtunut muutoksia. Jos ostat halvimman mahdollisen USB-C -kaapelin, voi olla, että sillä ei pystykään lataamaan tablettiasi tai pientä tietokonettasi koska se on väärää standardia.

Onko tällä merkitystä syntyvän SER-jätteen määrään? On ja ei. Enemmänkin että ei. Se, että laitetta voi ladata aina samalla kaapelilla, niin laitevalmistajat, ainakin tällä hetkellä, tuuppaavat sen uuden laitteen mukana sen uuden latauskaapelin. Niitä menee rikki ajan saatossa ja hukkuu, jolloin pitää ostaa joka tapauksessa uusi. Halvat kaapelit hajoavat helpommin kuin uudet ja jos niitä runnoo ja käyttää punoksiin, niin ne eivät sitä kestä. Käytännön tasolla tuolla direktiivillä ei ole merkitystä syntyvän jätteen määrään, ellei laitevalmistajia kielletä uuden kaapelin laittamista jokaisen uuden laitteen mukaan.

Mikä olisi ollut parempi tapa vähentää SER-jätettä? Nyt kun kaapeleita on sitten enää vuonna 2030 yhdenlaisia, on edelleen iso ongelma se, että yhä valmistetaan todella huonoja laitteita, jotka eivät kestä käytössä kuin muutamasta kuukaudesta vuoteen. Laitevalmistajat tuuppaavat markkinoille puhelimia ja tabletteja hirmuista vauhtia, kuitenkaan antamatta ohjelmistotukea laitteille kuin vuodesta kahteen. Päivittämätön tietokone, missä on sinun ja kavereidesi yhteystiedot, sijaintitiedot, valokuvat sekä muuta henkilökohtaista tietoa, ei ole turvallinen käyttää, ellei sen tietoturvapäivityksistä pidetä huolta.
Myös varaosien saatavuus ja korjattavuus on joissain laitteissa erittäin ongelmallista. En tarkoita nyt sitä, että käyttäjä itse korjaisi laitteen, vaan koulutettu huoltoteknikko. Joitain malleja ei saa auki rikkomatta niitä.

Jos EU haluaisi oikeasti vähentää syntyvän SER-jätteen määrää, tulisi vaatia, että EU-alueella myytäviä laitteita tuetaan minimissään 5 vuotta julkaisusta, siten että siihen saa päivitykset ja laitteen ohjelmistoja ylläpidetään sen aikaa. Varaosia tulisi olla saatavilla vähintään 3 vuotta julkaisusta.

Tämä ei tietty kävisi useimmille laitevalmistajille päinsä, koska se söisi katteita, ei voisi julkaista niin montaa laitetta vuodessa ja täytyisi oikeasti keskittyä tietoturvaan. Itse en osta sellaista puhelinta tai mobiililaitetta jonka ohjelmistotuki on alle 4 vuotta. Viimeisin puhelin oli käytössäni 6 vuotta ja vaihtamisen syy oli se, että nyt siitä loppui ohjelmistotuki. Saa olla vielä varalaitteena koska se toimii.

USB-C kaapelin liitin
USB-C kaapelin liitin